Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, werd voor het eerst ontdekt in 1928. Inmiddels zijn er meer dan 300 biochemische reacties bekend waar vitamine C een rol in vervult. Met name de orthomoleculaire pionier prof. Linus Pauling heeft belangwekkende onderzoeken met vitamine C op zijn naam staan.
Planten en zoogdieren synthetiseren zelf ascorbinezuur uit glucose. Uitzonderingen hierop zijn onder meer de mens, sommige typen mensaap, de marmot, de fruit etende vleermuis en een aantal vogelsoorten. De hoogste weefselconcentraties vitamine C worden gevonden in de bijnieren, hersenen, lymfeklieren en longen.
De vorming van het (kraak)been en bindweefselbestanddeel collageen kan niet plaatsvinden zonder vitamine C. Vitamine C zet namelijk de aminozuren lysine en proline met behulp van ijzerhoudende enzymen om in de bouwstenen van het collageen. Daarom is vitamine C essentieel voor het behoud van de sterkte en voor het onderhoud van collageenstructuren, zoals bindweefsel, endotheelweefsel (vaatwanden!) en kraakbeen, hetgeen ook in wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan.
Als wateroplosbare anti oxidant biedt vitamine C bescherming aan alle waterminnende weefsels tegen vrije radicalen of andere oxidanten. Bovendien kan vitamine C geoxideerde vitamine E in de anti oxidant staat herstellen, waardoor deze zijn anti oxidant werking in de vetoplosbare weefsels weer terugkrijgt.
Vitamine C is verder van groot belang voor een goede werking van het afweersysteem. Zo is onder andere het goed functioneren van belangrijke afweercellen, zoals leukocyten en fagocyten, in sterke mate afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende vitamine C.
Daarnaast is vitamine C vereist voor de vorming van de neurotransmitters noradrenaline, dopamine en 5-hydroxytryptamine (de laatste uit tryptofaan) en de biosynthese van carnitine uit leucine en methionine. Vitamine C blijkt ook een belangrijke rol te spelen in het metabolisme van metaalionen, waaronder de absorptie van ijzer in maag en darm en het transport ervan tussen plasma en opslagorganen, en neemt deel aan de ontgifting van talrijke lichaamsvreemde stoffen door het microsomale systeem in de lever.
Toepassingsmogelijkheden
Ter optimalisering van diverse lichaamsfuncties; voor behoud van een sterke vaatwand; ter verhoging van de weerstand; bij gebruik van alcohol en/of tabak; ter aanvulling van anti oxidanten; ter ondersteuning van andere orthomoleculaire preparaten.
Vitamine C als calcium ascorbaat betreft een aanmerkelijk minder zure vorm van vitamine C dan ascorbinezuur. De zuurgraad (pH waarde) van calcium ascorbaat bedraagt gemiddeld 7.1 (ter vergelijking: ascorbinezuur heeft een pH waarde van circa 2.3) en de vitamine C activiteit ligt rond de 82%.
Juist mensen die behoefte hebben aan hogere doseringen vitamine C blijken vaak al maag en darmproblemen te hebben. Voor hen biedt een ontzuurde vorm van vitamine C uitkomst.
Veiligheid
Vitamine C is een veilig voedingssupplement. Ook van het gebruik van hoeveelheden die (veel) hoger zijn dan de richtlijndosering zijn geen schadelijke gevolgen bekend. Vitamine C is absoluut niét giftig, veroorzaakt géén niersteenvorming, beschadigt géén lichaamseigen moleculen en geeft géén verdikkingen van de vaatwand.
Aanbevolen dosering
1-3 x daags 1-2 g opgelost in water bij een maaltijd, tenzij anders geadviseerd door een deskundige.
Verpakking en bewaring
250 gram.
Bij voorkeur op een koele, droge en donkere plaats bewaren.
Gemiddelde zuurgraad: pH 7.1