De compressiekousen van SolvaCare zijn ontwikkeld in 2008 door een team van vasculaire wetenschappers en vaatchirurgen van het London University College, gebruikmakend van nieuwe technische inzichten.
De kousen zijn voorzien van een drukprofiel dat zorgt voor een betere doorstroming van het bloed in de onderbenen. En met slechts vier maten is er voor bijna iedereen een compressiekous beschikbaar die een goed drukverloop van enkel tot kuit garandeert.
Hoe werken de kousen?
Het hart pompt bloed door ons lichaam. Op de weg naar de benen geeft het zuurstof af aan spieren en organen. Op de weg terug verzamelt het bloed afvalstoffen om af te voeren. Als je veel stilzit of juist lang moet staan, heeft je circulatie moeite om het bloed goed te begeleiden in z’n weg naar boven, tegen de zwaartekracht in. In dat geval helpt het dragen van deze compressiekousen. Bovendien stimuleren ze het lymfesysteem, waardoor er in de enkels minder vocht wordt vastgehouden.
Vermoeid of zwaar gevoel
De SolvaCare compressiekousen werken effectief doordat ze zijn voorzien van een specifiek drukprofiel. Dit profiel zorgt dat de doorstroming van het bloed in het been wordt verbeterd. De druk van de kous op het been is hoger bij de enkel en neemt af in de richting van de knie. Op deze manier wordt het bloed ‘geholpen’ in de terugstroom door het been. En dat is precies waar mensen met vermoeide benen, spataderen en gezwollen enkels baat bij hebben en wat een vermoeid of zwaar gevoel in de benen tegengaat.
Wetenschappelijk onderzoek
De compressiekousen van SolvaCare maken gebruik van het wetenschappelijk bewezen drukprofiel, gebaseerd op het onderzoek van professor dokter Irwin Sigel. Hij heeft in 1975 wetenschappelijk aangetoond dat dit profiel de doorbloeding van het been in de dieper gelegen aderen optimaal bevorderd. In 1980 is dit nog eens bevestigd door onderzoek van de Britse wetenschappers Lawrence en Kakkar. Bij medische compressiekousen wordt gesproken over millimeter kwikdruk (mmHg). De druk op de enkel is 18 mmHg, de druk op de kuit is 14 mmHg.
Verschillende maten
Uniek aan de compressiekousen van SolvaCare is dat dit optimale drukprofiel voor bijna alle mensen beschikbaar is door het onderscheid in slechts vier verschillende maten. De maat is eenvoudig te bepalen door de omvang van de enkel te meten en garandeert daardoor de juiste werking van de compressiekous.
Strenge richtlijnen
De compressiekousen van SolvaCare voldoen aan de strenge NICE richtlijnen voor het gebruik van medische hulpmiddelen van de Engelse overheid.
Maatwijzer
De compressiekousen van SolvaCare zijn het meest effectief in het ondersteunen van de bloedcirculatie als ze goed zijn aangetrokken. Hoe controleer je dat? Let goed op de volgende aanwijzingen:
Zorg dat de kous goed en glad over het gehele onderbeen zit.
Zorg dat het donker gekleurde hielstuk goed aansluit onder de hiel.
Zorg dat de bovenrand van de kous niet is dubbelgeslagen.
De bovenrand van de kous moet twee vingers onder de knieholte eindigen.
De compressiekousen van SolvaCare zijn zowel in de breedte als in de lengte elastisch. Mensen met lange onderbenen kunnen de kous verder optrekken. Maak hiervoor draaiende bewegingen met de handen (alsof je een stuur heen en weer draait) tijdens het aantrekken van de kous en de stof zal meegeven. Dit heeft geen effect op het drukprofiel en de werking van de kous.
Wasinstructie
De kousen kunnen machine gewassen worden op maximaal 75 ºC. Het effectieve compressieprofiel is tot 15 wasbeurten gegarandeerd.
Het machinaal drogen van de kousen zal de levensduur van de kousen verkorten. Het beste is de kousen te drogen middels een waslijn of wasrek.
Hang de kousen niet over een verwarming of een andere warmtebron om te drogen.
De SolvaCare compressiekousen zijn ontwikkeld door een team van vaatchirurgen en vaatwetenschappers van het University College of London (UCL). Ze zorgen voor een aflopende druk van de enkel naar de kuit, waardoor de doorstroming van het bloed, en de afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd. Het specifieke drukprofiel is ontwikkeld om diepe veneuze trombose te voorkomen. In veel ziekenhuizen zijn deze kousen een standaard onderdeel van het protocol om stolsels in de aderen te voorkomen. Ook buiten het ziekenhuis worden deze kousen veel gebruikt op medische indicatie, bijvoorbeeld om het risico van stolsels bij lang-durige immobiliteit (bijvoorbeeld bij lange vliegreizen) te voorkomen.
Al lang geleden is ontdekt dat de kousen ook heel effectief zijn tegen vermoeide benen. De compressiekousen van SolvaCare geven met slechts 4 maten voor bijna alle volwassenen gegarandeerd het juiste drukprofiel, en helpen zo vermoeide benen te voorkomen. Een mooie oplossing voor mensen met staande beroepen, maar ook sporters maken hier steeds vaker gebruik van. Doordat de kousen de doorbloeding verbeteren, de spieren en gewrichten ondersteunen, en de afvalstoffen helpen afvoeren zijn de kousen geschikt voor zowel het verhelpen als het voorkomen van problemen.
Om de juiste druk te garanderen dient de enkelomvang van de gebruiker gemeten te worden. Sommige (duurdere) alternatieven bepalen de maat op basis van schoen-maat. Omdat SolvaCare een medische achtergrond heeft is besloten om op een serieuze manier met maatvoering om te gaan. De grootte van de voet zegt natuurlijk niets over de omvang van de enkel! De enkelomvang, gemeten net boven het enkel-gewricht, is bepalend voor de juiste maatkeuze. Het kenmerkende donker gekleurde hielstuk helpt om de kous correct te positioneren, waardoor de juiste druk op de juiste plaats gegeven wordt!
SolvaCare compressiekousen; de toepassingen op een rijtje:
Effectief tegen vermoeide benen
Helpt spataderen voorkomen en verlicht klachten bij bestaande spataderen
Ondersteunt spieren en gewrichten
Verbeterd de afvoer van afvalstoffen door stimuleren van lymfedrainage
Zorgt voor sneller herstel na inspanning
Helpt diepe veneuze trombose (reizigerstrombose) voorkomen
Op de website www.solvacare.com is veel aanvullende relevante informatie verkrijgbaar! Ook vindt u daar een overzicht van de meest gestelde vragen + antwoorden, informatie over wasvoorschriften, aantrekinstructies, contra indicaties etc. De belangrijkste informatie is ook op de achterzijde en aan de binnenzijde van de verpakking terug te vinden.