Skip to content
Al 20 jaar dé online drogist van Nederland!

Fitness

Fitnessen is erg gevarieerd. Het kan thuis gedaan worden of in de sportschool. De reden: fitheid verbeteren, spiergroei en afvallen. Beweging is erg belangrijk.
Lees meer
Filteren
Prijs
0 artikelen

Thuisfitness; zeer effectief maar toch gemakkelijk en voordelig

Fitness

Fitnessen is erg gevarieerd. Het kan thuis gedaan worden of in de sportschool. De reden: fitheid verbeteren, spiergroei en afvallen. Beweging is erg belangrijk, 30 minuten beweging op een dag is toch wel het minimum. Overal zijn er sportscholen in de buurt waar je voor een bepaald bedrag kan gaan sporten. Hier kun je begeleid worden door een personal trainer, of je doet dit alleen. Allemaal leuk en aardig zo’n gym, maar het is flink prijzig. Waarom zou je niet thuis trainen als dit net zo effectief kan zijn?

Thuis sporten of in de gym

Voor veel mensen die willen beginnen met sporten is de drempel om een van de sportcentra binnen te stappen hoog. Als gezet of juist erg dun persoon is het gevoel om tussen een groep zwetende spierbundels te sporten niet super prettig. Daarnaast is fitnessen in een sportschool ook een soort ontmoetingsplek waar je al snel veel gaat praten, het trainen niet altijd op de eerste plek komt en waar vaak apparaten onnodig bezet gehouden worden. Dit probleem heb je thuis niet.

Cardio of interval training

De drempel om een gym in te stappen is vaak hoog, en de aanschafkosten van een eigen hometrainer of een set fitness toestellen of dumbbells kan snel hoog oplopen. Daarom zijn veel mensen die kiezen voor cardiotraining zoals hardlopen. Maar wist u dat cardiotraining minder effectief is dan HIIT? HIIT staat voor High Intensity Interval Training, oftewel interval training. Interval training wordt gekenmerkt door kortere tijd een erg intensieve activiteit en langere rusttijd met een veel lagere intensiteit. Een voorbeeld hiervan zijn de Fitness Dvd’s van Beachbody, het welbekende Insanity met een eigen personal trainer. Interval trainingen zijn vaak complete schema’s en oefeningen die je kunt volgen. Het verschil tussen het effect van cardio en interval training zit in het verbranden van calorieën: bij cardio stopt het calorieën verbranden vaak vrij snel na de workout, bij een interval training blijft het verbranden van de calorieën na de training nog uren doorgaan. Een goed idee natuurlijk voor mensen die fitnessen om af te vallen.

Fitnessvarianten

Sommige varianten van fitness zijn effectiever dan andere, maar het is vooral de bedoeling dat je het volhoudt. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om een variant te zoeken die je zelf leuk vindt en voor een langere tijd kunt blijven doen. Een aantal varianten zijn bijvoorbeeld

  • Interval training, het HIIT waarover je hierboven als iets hebt kunnen lezen. Een bekend bedrijf dat hier veel mee doet is Beachbody die met haar vele instructeurs mooie fitness dvd’s samenstelt.
  • Krachttraining is een andere vorm van trainen, het gaat hierbij om trainingen met gewichten. Trainen met dumbbells en barbels of bijvoorbeeld de Iron Gym is naast spiergroei ook een manier om mee af te vallen. Doordat de spieren sterker worden hebben deze (ook in rust) meer energie nodig. Hierdoor heb je naast spiergroei ook nog eens verbranding van calorieën.
  • Een bekende vorm van sport is cardio. Dit is vooral hardlopen, wielrennen, roeien en andere vormen. Dit gaat erg goed op de hiervoor bestemde apparaten zoals crosstrainers en roeitrainers.
  • Ook Yoga en Pilates zijn erg in trek, een leuke manier van goed en veel bewegen.
  • Goede en aangepaste voeding is belangrijk als je sport, of je het nu doet om fit te worden, af te vallen of met een andere reden. Daarnaast zijn supplementen zoals energiepillen maar ook bijvoorbeeld eiwitshakes een goede toevoeging aan je voeding.